Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Śnieżkowy torcik

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bardzo prosty i łatwy w wykonaniu torcik.Lekki i puszysty.Możemy go przygotować do niedzielnej kawy.

Śnieżkowy torcik

Składniki:

Śnieżkowy torcik

 

 

  • Masa:
  • 2 śmietany typu ,,Śnieżka``
  • mleko potrzebne do ubicia śnieżek
  • 2 dowolne galaretki

 

  • Dodatkowo:
  • delicje (15 dag)
  • 4 kostki startej mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Śnieżkowy torcik
Białka przekładamy do miski i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy,dodajemy żółtka i dokładnie ubijamy.Na koniec dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki. Galaretki rozpuszczamy każdą osobno w szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietany ,,Śnieżki'' ubijamy każdą osobno według przepisu na opakowaniu.Do ubitych dajemy zastygające galaretki i dokładnie miksujemy. Upieczony biszkopt przekładamy jedną masą,na wierzch nakładamy drugą masę.Dekorujemy dowolnie delicjami i startą czekoladą.Gotowy torcik wkładamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.