anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Śnieżna szarlotka

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Ciasto z mieszanym tłuszczem ,bardzo smaczne,polecam.

Śnieżna szarlotka

Składniki:

Śnieżna szarlotka

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 3/4 masła roślinnego (w 250 gramowym pudełeczku)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 żółtek(białka zostawiamy do bezy)
  • 1 łyżka płaska kwaśnej gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • zapach śmietankowy
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 2 słoiki litrowe prażonych jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • Beza:
  • 6 białek
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Śnieżna szarlotka
Z podanych składników zagnieść ciasto1/4 ciasta odciąć nożem,włożyć do foliowej torebki i do zamrażarki na 30 min. Blaszkę o wymiarach 24x28 cm wysmarować lekko masłem ,wyłożyć ciastem,nakłuć widelcem. Wyłożyć jabłka do salaterki wymieszać z cynamonem,wyłożyć na ciasto. Ubić pianę z odrobiną soli ,dodać puder, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać,wylać na jabłka. Zamrożone ciasto utrzeć na tarce na grubych oczkach, posypać delikatnie pianę,piec w 180 st C około 50 min. Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego.