Sposób przygotowania:
Śnieżne ciasto
Mąke, cukier, kakao, jogurt, olej, soda, proszek, cukier waniliowy połączyć ze sobą i wyrobić mikserem tak, aby nie było grudek. Ciasto wylać na prostokątną formę ( 20x30 cm), wyłożoną pergaminem. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 st) przez 30-35 min. (do suchego patyczka).
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody, lekko przechłodzić. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno mikserem. Ubijając dalej wlewać powoli ostudzoną czekoladę i ostudzoną żelatynę. (Nie ubijać zbyt długo, ponieważ mogą zrobić się grudki). Ciasto nasączyć alkoholem, na wierzch wyłożyć równomiernie masę białą, oprószyć wiórkami (można tez startą czekoladą). Włożyć do lodówki na min. 12 godzin.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody, lekko przechłodzić. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno mikserem. Ubijając dalej wlewać powoli ostudzoną czekoladę i ostudzoną żelatynę. (Nie ubijać zbyt długo, ponieważ mogą zrobić się grudki). Ciasto nasączyć alkoholem, na wierzch wyłożyć równomiernie masę białą, oprószyć wiórkami (można tez startą czekoladą). Włożyć do lodówki na min. 12 godzin.