Sposób przygotowania:
Soczysta pieczona karkówka
Przygotowujemy plastry karkówki. Przyprawiamy je według swojego uznania (ja używam troszkę soli, pieprzu, czerwonej ostrej papryki, oraz słodkiej, zioła prowansalskie - całość lekko wklepuję w mięso), na to kładziemy cieniutkie plasterki czosnku i posiekaną cebulkę. Przykrywamy i chowamy na chwilę do lodówki. W tym czasie obieramy ziemniaki, zapełniamy garnek 1/4 wody, solimy i dodajemy łyżkę margaryny. Wrzucamy ziemniaki i gotujemy na małym ogniu. Szykujemy naczynie żaroodporne, bądź patelnię, którą możemy włożyć do piekarnika (np tak jak ja: indukcyjną tefal). Smarujemy smalcem i kładziemy cebulę, na to karkówkę, której wcieramy olej, aby się nie zeschła w piekarniku. Ustawiamy piekarnik na 190 st. i chowamy karkówkę na około 25 minut. Przez ten czas ziemniaki się ugotują, 10 minut przed końcem wstawiamy mrożone warzywa do garnuszka, aby były miękkie na czas. I gotowe, smacznego!