Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Soczyste mielone z dzika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Mąż ‘załatwił’ mi dzika ;) na pierwszy ogień więc mielone z okrawków mięsa i łopatki. Soczyste i pyszne, polecam!

Soczyste mielone z dzika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Soczyste mielone z dzika

 

  • 0,5 kg mięsa z dzika (łopatka plus okrawki z szynki i żeberek)
  • 1 jajko
  • 1 domowa bułka pszenna
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki przyprawy do wołowiny
  • Bułka tarta do panierowania
  • Olej rzepakowy do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Soczyste mielone z dzika
Mięso dokładnie oczyścić z błon, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Zmielić w maszynce. Bułkę pokruszyć w palcach, wrzucić do miski, zalać gorącym mlekiem. Gdy naciągnie zmielić w maszynce do mięsa. Wbić jajko. Wsypać przyprawę, wyrobić dokładnie jednolitą masę. Odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie nabierać łyżką porcje masy, formować duże płaskie kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany olej rzepakowy, smażyć z obu stron na rumiano. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie kasza z warzywami
Soczyste mielone z dzika
Mięso dokładnie oczyścić z błon, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Zmielić w maszynce.
Soczyste mielone z dzika
Bułkę pokruszyć w palcach, wrzucić do miski, zalać gorącym mlekiem. Gdy naciągnie zmielić w maszynce do mięsa. Wbić jajko. Wsypać przyprawę, wyrobić dokładnie jednolitą masę. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Soczyste mielone z dzika
Następnie nabierać łyżką porcje masy, formować duże płaskie kotleciki, obtaczać w bułce tartej.
Soczyste mielone z dzika
Kłaść na rozgrzany olej rzepakowy, smażyć z obu stron na rumiano. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.