EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 264]

Soczysty cheeseburger wołowy z sosem i warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowe, soczyste, wołowe cheeseburgery, podane w chrupiącej bułce, z pikantną czerwoną cebulą, świeżym pomidorem, sałatą i żółtym serem to świetna alternatywa dla klasycznych fast foodów.

Soczysty cheeseburger wołowy z sosem i warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Soczysty cheeseburger wołowy z sosem i warzywami

 

  • Mięso na burgery:
  • 500g wołowiny z łopatki
  • 100g parzonego boczku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 1 papryczka jalapeno
  • 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 8 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz biały

 

  • Sos:
  • 8 łyżki ketchupu pikantnego
  • 4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

 

  • Dodatkowo:
  • 4 bułki do hamburgerów
  • 8 liści sałaty
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 4 plastry żółtego sera

Sposób przygotowania:

Soczysty cheeseburger wołowy z sosem i warzywami

Burgery:

Soczysty cheeseburger wołowy z sosem i warzywami
boczek, czosnek i cebulę zeszklić na oleju

Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju.

Boczek drobno pokroić i przesmażyć na suchej patelni. Wołowinę, przesmażony boczek, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia.

Dodać drobno posiekaną papryczkę jalapeno, utartą w moździerzu kolendrę z kminkiem, natkę z pietruszki, 6 łyżek oleju i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę.

Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.

ETAP 2:

Soczysty cheeseburger wołowy z sosem i warzywami
mięso wołowe dobrze wyrobić, dodać pozostałe składniki i olej

Z gotowej masy mięsnej uformować 4 okrągłe burgery o grubości około 1,5cm, smażyć z każdej strony na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej po 2-3 minuty.

Sos:

Soczysty cheeseburger wołowy z sosem i warzywami
papryczkę i czosnek drobno posiekać dodać do składników

Majonez z ketchupem wymieszać ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem.

ETAP 4:

Cebulę obrać, pokroić w plastry, pomidory również pokroić w plastry i lekko z grillować na patelni grillowej.

ETAP 5:

Soczysty cheeseburger wołowy z sosem i warzywami
burgery usmażyć na grillowej patelni z każdej strony

Bułki przekroić poprzecznie na pół i lekko podpiec w piekarniku.

Na każdym spodzie bułki położyć po jednym listku sałaty, plasterku żółtego sera, sos, burger, 2 plastry pomidora, kilka krążków czerwonej cebuli, sos, liść sałaty i przykryć górą bułki.

Dodatkowo można spiąć wykałaczką.


Tagi:

mięso danie