Papaja

Papaja

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 382]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Sojowe skrzydełka Michała

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

te danie mnie urzekło i za zgodą autora który je wykonywał a ja patrzyłam wstawiam je

Sojowe skrzydełka Michała

Składniki:

Sojowe skrzydełka Michała

 

  • 70 dag skrzydełek bez lotek
  • olej do smażenia
  • 13 łyżek sosu sojowego Tao-Tao
  • 4 łyżki płynnego wielokwiatowego płynnego miodu
  • 4-5 łyżek białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki drobniutko posiekanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 6 łyżek wody
  • 1 opakowanie ryżu

Sposób przygotowania:

Sojowe skrzydełka Michała
Dokładnie umyte skrzydełka przecinamy na pół. Gotujemy jednocześnie ryż. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, wkładamy skrzydełka i smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolorek. Gdy już nabiorą tego koloru, ściągamy patelnię z ognia, skrzydełka zsuwamy na jedną stronę patelni, a na drug,ą połówkę wlewamy sos sojowy Tao-Tao, wino, miód i wodę następnie czosnek i imbir. Stawiamy patelnię ponownie na ogniu i doprowadzamy sos na niej do wrzenia, mieszamy cały czas aż miodek się całkowicie rozpuści. Zmniejszamy ogień pod patelnią i dalej gotujemy 30 minut w połowie tego czasu obracamy skrzydełka na drugą stronę. Skrzydełka nabiorą fajnego ciemne koloru i świetnego aromatu, danie podajemy z ryżem.

Tagi:

ryż sosy beza bezy