Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Sola pieczona w sosie śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pomysł przygotowania ryby wymyślony przeze mnie i mojego tatę

Sola pieczona w sosie śmietanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sola pieczona w sosie śmietanowym

 

Sposób przygotowania:

Sola pieczona w sosie śmietanowym
Rybę smarujemy papryką słodką, kładziemy na niej pokrojony w plastry czosnek i odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Następnie rybę kroimy w dużą kostkę. Obtaczamy w roztrzepanym jajko i delikatnie smażymy z cebulą. Całość przelewamy do naczynia żaroodpornego. Śmietanę mieszamy z koncentratem pomidorowym, bazylią i pieprzem. Zalewamy rybę. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25 minut.
Sola pieczona w sosie śmietanowym
Cebulę pokrojoną w kostkę podrumieniamy na patelni
Sola pieczona w sosie śmietanowym
Rybę smarujemy słodką papryką i okładamy czosnkiem
Sola pieczona w sosie śmietanowym
Rybę obtaczamy w jajku i smażymy na patelni
Sola pieczona w sosie śmietanowym
Przekładamy zawartość patelni do naczynia żaroodpornego i zalewamy śmietaną