cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Sola z ryżem i sosem majonezowym z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kolorowe, zdrowe i pyszne danie rybne z dodatkiem sałaty i czarnego ryżu Venere ,a całość zanurzona w zimnym sosie z dyni.

Sola z ryżem i sosem majonezowym z dyni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sola z ryżem i sosem majonezowym z dyni

 

  • /2 porcje/

 

  • 2 filety z soli bez skóry
  • 2 łyżki mąki
  • masło do smażenia/ ok. 3 łyżki/
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • sos:
  • 100 g mleka
  • 60 g pieczonej dyni / u mnie mrożona/
  • ok.1,5 łyżki białego octu winnego
  • ok. 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • sól do smaku
  • oraz:
  • sałata i kilka plasterków cytryny i ryż ugotowany na sypko / u mnie czarny Venere/

Sposób przygotowania:

Sola z ryżem i sosem majonezowym z dyni
-Przygotować sos : mleko , dynię i ocet zmiksować na jednolitą masę. Miksując nadal dodawać powoli olej, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawić do smaku solą. Schłodzić.-Filety z soli / mrożone należy wcześniej rozmrozić /umyć , osuszyć, posypać solą i pieprzem. cytrynowym/ można doprawić przyprawą do ryb jeśli ktoś lubi/. -Rybę obtoczyć z obu stron w mące/ przycisnąć by dobrze przyległa/ i otrząsnąć jej nadmiar. -Rozgrzać masło i smażyć rybę z obu stron na małym ogniu do lekkiego przyrumienienia się. -Po usmażeniu przełożyć na bibułę do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Gotową rybę przełożyć na talerz i podawać z dodatkiem ryżu i zielonej sałatki. Całość dowolnie polać schłodzonym sosem / u mnie dość obficie/ i obłożyć plasterkami cytryny.
Sola z ryżem i sosem majonezowym z dyni
Składniki na sos zmiksować tak jak tradycyjny majonez.
Sola z ryżem i sosem majonezowym z dyni
Rybę doprawic do smaku obtoczyć w mące i usmażyć.
Sola z ryżem i sosem majonezowym z dyni
Podawać z dodatkiem zielonej sałatki ryżu a całośc polać sosem.