Sposób przygotowania:
Sola z ryżem i sosem majonezowym z dyni
-Przygotować sos : mleko , dynię i ocet zmiksować na jednolitą masę. Miksując nadal dodawać powoli olej, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawić do smaku solą. Schłodzić.-Filety z soli / mrożone należy wcześniej rozmrozić /umyć , osuszyć, posypać solą i pieprzem. cytrynowym/ można doprawić przyprawą do ryb jeśli ktoś lubi/. -Rybę obtoczyć z obu stron w mące/ przycisnąć by dobrze przyległa/ i otrząsnąć jej nadmiar. -Rozgrzać masło i smażyć rybę z obu stron na małym ogniu do lekkiego przyrumienienia się. -Po usmażeniu przełożyć na bibułę do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Gotową rybę przełożyć na talerz i podawać z dodatkiem ryżu i zielonej sałatki. Całość dowolnie polać schłodzonym sosem / u mnie dość obficie/ i obłożyć plasterkami cytryny.