marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Solanka grzybowa

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fantastyczna zupa na obiad.

Solanka grzybowa

Składniki:

Solanka grzybowa

 

Sposób przygotowania:

Solanka grzybowa
Przygotuj bulion grzybowy. Obgotuj świeże lub suszone grzyby. Kiedy będą już wystarczająco miękkie, pokrój je w słomkę i ponownie gotuj. Do wywaru grzybowego dodaj drobno pokrojone i podduszone na maśle na złoty kolor warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Następnie podsmaż na maśle świeża i kiszona kapustę oraz obrane ze skórki pomidory i pokrojona cebulę. Od czasu do czasu mieszając, smaż warzywa tak długo, aż staną się lekkie. Marynowane grzybki osącz z zalewy i przelej wrzątkiem, a następnie pokrój w paseczki. Wszystkie składniki przełóż do rondla i gotuj jeszcze ok. 15 min. na średnim ogniu. Pod koniec gotowania dodaj do zupy liść laurowy i ziarenka czarnego pieprzu. Po 3 min. zdejmij garnek z ognia. Rozlej solankę na talerz i każda porcję dopraw łyżką śmietany i skrop kilkoma kroplami soku z cytryny do smaku. Do każdego talerza włóż po 3 oliwki i posyp zupę drobno posiekanym świeżym koprem.