Sposób przygotowania:
Solanka grzybowa
Przygotuj bulion grzybowy. Obgotuj świeże lub suszone grzyby. Kiedy będą już wystarczająco miękkie, pokrój je w słomkę i ponownie gotuj. Do wywaru grzybowego dodaj drobno pokrojone i podduszone na maśle na złoty kolor warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Następnie podsmaż na maśle świeża i kiszona kapustę oraz obrane ze skórki pomidory i pokrojona cebulę. Od czasu do czasu mieszając, smaż warzywa tak długo, aż staną się lekkie. Marynowane grzybki osącz z zalewy i przelej wrzątkiem, a następnie pokrój w paseczki. Wszystkie składniki przełóż do rondla i gotuj jeszcze ok. 15 min. na średnim ogniu. Pod koniec gotowania dodaj do zupy liść laurowy i ziarenka czarnego pieprzu. Po 3 min. zdejmij garnek z ognia. Rozlej solankę na talerz i każda porcję dopraw łyżką śmietany i skrop kilkoma kroplami soku z cytryny do smaku. Do każdego talerza włóż po 3 oliwki i posyp zupę drobno posiekanym świeżym koprem.