2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1480]

Sos cukiniowo-paprykowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonała alternatywa kupnego sosu do spaghetti na bazie cukinii i papryki o sodko-kwaśnej nucie, idealny do mięs, makaronu, ryżu. Polecam go mieć w swojej spiżarce.

Sos cukiniowo-paprykowy

Składniki:

Sos cukiniowo-paprykowy

 

Sposób przygotowania:

Sos cukiniowo-paprykowy

ETAP 1:

Sos cukiniowo-paprykowy
warzywa myjemy, obieramy i wydrążamy z nasion

Cukinię myjemy, nie ma konieczności obierania ze skóry, z dużych sztuk wydrążamy miąższ, z papryki usuwamy nasiona, cebulę i czosnek obieramy.

ETAP 2:

Sos cukiniowo-paprykowy
Paprykę kroimy na mniejsze kawałki mielimy w maszynce

Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, paprykę z chili kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do miesa razem z czosnkiem oraz cebulą.

ETAP 3:

Sos cukiniowo-paprykowy
Całośc mieszamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia

Mieszamy wszystkie składniki razem w garnku, wlewamy olej, ocet, dodajemy cukier, sól i przyprawy, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 30 minut, mieszając od czasu do czasu na wolnym ogniu, pod przykryciem.

ETAP 4:

Sos cukiniowo-paprykowy
pod koniec gotowania dodajemy koncentrat

Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy chwilę, mieszamy cały czas, gdyż sos ma tendencję do przypalania,Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku.

ETAP 5:

Sos cukiniowo-paprykowy
na sam koniec sos zamykamy w słoikach wynosimy do spiżarki

Sos wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, wekujemy 5 minut. Wynosimy do spiżarki.