anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Sos do kaszy i klusek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Polecam sosik, smakuje wybornie. :)

Sos do kaszy i klusek

Składniki:

Sos do kaszy i klusek

 

  • 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 opakowanie mrożonki chińskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 pieczarek
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku(przeciśniętego przez praskę)
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Sposób przygotowania:

Sos do kaszy i klusek
Mięso zmielić,oliwę wlać do rondla,wrzucić mięso ,podsmażyć 7 min,wlać wodę,dodać cienko pokrojone pieczarki i mrożonkę chińską,dusić 10 min. Po tym czasie,dodać oregano,sól,pieprz,przeciśnięty czosnek,koncentrat pomidorowy,dusić do miękkości mrożonki około 10 min. Na końcu rozmieszać mąkę z kilkoma łyżkami zimnej wody,wlać do sosu i zagotować około 2 min ciągle mieszając Podawać z makaronem ,ryżem lub kaszą. Smacznego:).