kwiatkibratki

kwiatkibratki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 922]

Sos dyniowo-morelowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos dyniowo-morelowy świetnie pasuje do mięsa wołowego

Sos dyniowo-morelowy

Składniki:

Sos dyniowo-morelowy

 

  • pół kg miąższu z dyni
  • 1 cebula
  • 20 dag moreli
  • 1 mały kawałek imbiru
  • 2 goździki
  • 12 dag cukru trzcinowego
  • 35 ml białego octu winnego
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu ziarnistego

 

Sposób przygotowania:

Sos dyniowo-morelowy
Obrać cebulę i posiekać. Również morele bardzo drobno pokroić. Miąższ dyni pokroić w drobną kostkę. Imbir drobno posiekać. Składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Postawić na małym ogniu. Przykryć. Dusić godzinę. Słoiki wyparzyć. Sos lekko przestudzić, rozlać do słoików, szczelnie zamknąć. Przechowywać do pół roku.

Tagi:

dynia