Sposób przygotowania:
sos farmerski z cukinią
Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy na kawałki. Cukinię myjemy, kroimy na kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy w "pół plasterki". Do dużego garnka wlewamy szklankę wody, następnie wrzucamy kawałki pomidorów i dusimy na małym ogniu. W woku smażymy cebulę dopóki się nie zeszkli, potem dodajemy paprykę i dusimy razem około 5 minut. Po tym czasie dodajemy do cebuli i papryki cukinię i dusimy póki nie zmięknie. Kiedy pomidory się zagotuję, a ich konsystencja będzie przypominać sos (małe kawałki pomidorów mają pozostać) wrzucamy warzywa z woka. Zdejmujemy garnek z ognia. Na patelni smażymy pieczarki. Wrzucamy je do garnka razem z kukurydzą i zmiażdżonym, podsmażonym czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Taki sos świetnie pasuje do makaronu i ryżu. Miłośnicy ziemniaków mogą pokroić je w kosteczkę, ugotować i wrzucić do tej letniej, warzywnej mieszaniny !! :)