jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 430]

Sos grzybowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Rodzaj gorącego sosu sporządzanego z suszonych grzybów i zasmażanej na maśle cebuli z dodatkiem słodkiej śmietany:)

Sos grzybowy

Składniki:

Sos grzybowy

 

  • 2 dag grzybów
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1 kostka bulionowa grzybowa
  • sól
  • pieprz
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 100 ml wody
  • ewentualnie 100 ml śmietany słodkiej 18%

 

Sposób przygotowania:

Sos grzybowy
Grzyby umyć, a potem zalać wodą tak, aby przykryła grzyby i moczyć 3-4 godziny.
Następnie grzyby wyciągnąć z wody, posiekać i z powrotem umieścić w wywarze.
Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na maśle z dodatkiem soli i pieprzu, a kiedy się zeszkli zalać ją 300 ml wody i dodać wszystko do grzybów. Następnie dodać kostkę bulionową, pieprz i gotować do miękkości grzybów, około 45 minut.
Kiedy grzyby będę miękkie, do szklanki wsypać mąkę, dodać 100 ml wody, wymieszać, dodać trochę gorącego wywaru grzybowego, wymieszać i wszystko wlać na gotujący się wywar grzybowy. Gotować chwilę na małym ogniu. Ewentualnie można dodać odrobinę śmietany słodkiej.

Tagi:

grzyby mak