Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sos jogurtowo - cebulowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

kremowy sos z chrupiącą cebulą, bardzo mi smakuje do pieczonych ziemniaków...

Sos jogurtowo - cebulowy

Składniki:

Sos jogurtowo - cebulowy

 

  • 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 cebula cukrowa biała
  • 1 cebula czerwona
  • 1/4 winnego jabłka
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • do smaku: sól, cukier, pieprz biały mielony, kilka kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Sos jogurtowo - cebulowy
Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć na sito, przelać wrzątkiem a następnie zimną wodą, dokładnie osączyć. Jogurt wymieszać ze śmietaną, dodać cebulę, posiekane jabłko, doprawić solą, cukrem, pieprzem i sokiem cytrynowym, odstawić na ok. 30 min. aby się "przegryzł". Podawać posypany szczypiorem. Idealny do pieczonych ziemniaków, grillowanych mięs i warzyw...