Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Sos pieczarkowo-musztardowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny sos który pasuje do makaronu,ryżu i ziemniaków

Sos pieczarkowo-musztardowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos pieczarkowo-musztardowy

 

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowo-musztardowy
Jajka ugotować na twardo.Ostudzić i obrać ze skorupek .Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić na ćwiartki.Cebulę obrać i drobno posiekać.Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę,dodać pieczarki.Chwilę dusić,posypać mąką ,wymieszać chwilę podsmażać.Wlać gorący rosół i zagotować.Następnie wlać śmietanę wymieszana z musztardą. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sos gotować na malutkim ogniu przez ok. 5 min,a na koniec w razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku solą,pieprzem i sokiem z cytryny.Szczypiorek opłukać i posiekać. Jajka pokroić wzdłuż na ćwiartki dodać do sosu i delikatnie wymieszać z jajkami i szczypiorkiem.
Sos pieczarkowo-musztardowy
Na zdjęciu widoczne są pokrojone pieczarki z cebulą jak się smażą na masełku
Sos pieczarkowo-musztardowy
Sos pieczarkowo-musztardowy pasuje do makaronów,ryżu i ziemniaków

Tagi:

jajko jajka