eska

eska

Starszy Kucharz
[Przepisów: 36]

Sos pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Szybki sos pieczarkowy - robiłam dziś do mięska.

Sos pieczarkowy

Składniki:

Sos pieczarkowy

 

  • 20 dkg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia
  • przyprawy: sól (vegetta), pieprz
  • woda
  • 3 łyżki słodkiej śmietany (niekoniecznie)
  • 4 łyżeczki mąki do zagęszczenia sosu

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki albo w kostkę.
W garnku rozgrzewamy mocno oliwę i wrzucamy cebulę. Czekamy aż się zeszkli. Dokładamy pokrojone pieczarki. Mieszamy i przysmażamy. Jak zaczną nabierać koloru złota przyprawiamy.Podsmażamy jeszcze chwilkę a następnie zalewamy wodą (w zależności jaką ilość sosu chcemy uzyskać).
Należy tylko pamiętać o tym, żeby nie zrobiła się zupa :)
Ja dolewam trochę słodkiej śmietany.
Gotujemy około 3 minut.
Dla zagęszczenia dodaję niewielką ilość mąki rozrobionej z wodą.
Czekamy aż zacznie wrzeć i wyłączamy. Gotowe.

Zamiast mąki czasem robię wersję pieczarkowo serową - czyli rozpuszczam w sosie jedną kostkę sera topionego (dużego), ewentualnie jak mam to wzmacniam serem pleśniowym.

Sos z pieczarkami został dziś podany do pieczonej szynki.
Było pyszne!

Tagi:

przyprawy sosy