Sposób przygotowania:
Sos pieczarkowy
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki albo w kostkę.
W garnku rozgrzewamy mocno oliwę i wrzucamy cebulę. Czekamy aż się zeszkli. Dokładamy pokrojone pieczarki. Mieszamy i przysmażamy. Jak zaczną nabierać koloru złota przyprawiamy.Podsmażamy jeszcze chwilkę a następnie zalewamy wodą (w zależności jaką ilość sosu chcemy uzyskać).
Należy tylko pamiętać o tym, żeby nie zrobiła się zupa :)
Ja dolewam trochę słodkiej śmietany.
Gotujemy około 3 minut.
Dla zagęszczenia dodaję niewielką ilość mąki rozrobionej z wodą.
Czekamy aż zacznie wrzeć i wyłączamy. Gotowe.
Zamiast mąki czasem robię wersję pieczarkowo serową - czyli rozpuszczam w sosie jedną kostkę sera topionego (dużego), ewentualnie jak mam to wzmacniam serem pleśniowym.
Sos z pieczarkami został dziś podany do pieczonej szynki.
Było pyszne!
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki albo w kostkę.
W garnku rozgrzewamy mocno oliwę i wrzucamy cebulę. Czekamy aż się zeszkli. Dokładamy pokrojone pieczarki. Mieszamy i przysmażamy. Jak zaczną nabierać koloru złota przyprawiamy.Podsmażamy jeszcze chwilkę a następnie zalewamy wodą (w zależności jaką ilość sosu chcemy uzyskać).
Należy tylko pamiętać o tym, żeby nie zrobiła się zupa :)
Ja dolewam trochę słodkiej śmietany.
Gotujemy około 3 minut.
Dla zagęszczenia dodaję niewielką ilość mąki rozrobionej z wodą.
Czekamy aż zacznie wrzeć i wyłączamy. Gotowe.
Zamiast mąki czasem robię wersję pieczarkowo serową - czyli rozpuszczam w sosie jedną kostkę sera topionego (dużego), ewentualnie jak mam to wzmacniam serem pleśniowym.
Sos z pieczarkami został dziś podany do pieczonej szynki.
Było pyszne!