patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Sos pieczarkowy na mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny gęsty sos z pieczarek robiony na mleku do makaronu, mięs, ryż czy kaszy. Znakomity o vardzo kremowym smaku.

Sos pieczarkowy na mleku Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sos pieczarkowy na mleku

 

  • 2 szklanki mleka
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 paprryka ja dałam granatową
  • Łyżka masła
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • przyprawy:sól, pieprz, bazylia

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy na mleku
Pieczarki myję smażę na rumiano na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Następnie drobno kroję cebulkę i dodaję do pieczarek. Dalej smażę. Dodaję pokrojoną drobno granatową paprykę. . Następnie wszystko doprawiam. Dodaję do garnka. Następnie do garnka wlewam 1.5 szklanki mleka. Dolrowadzam do lekkie wrzenia. Wpołowie litra mleka rozrabiam mąkę. Przecedzam przez sitko wlewając do mleka w garnku. Całość mieszam. Doprowadzam do wrzenia. Następnie odstawiam z palnika.
Sos pieczarkowy na mleku
Cebulkę smażę z cebulką a maśle. Dodaję do pieczarek.
Sos pieczarkowy na mleku
Pieczarki kroję drobno dodaję do cebuli.
Sos pieczarkowy na mleku
Na koniec do pieczarek dodaję paprykę granatową.
Sos pieczarkowy na mleku
Do garnka z mlekiem dokładamy pieczarki cebulę wraz z papryką.
Sos pieczarkowy na mleku
Mąkę rozdrabniam z mlekiem.

Tagi:

sos pieczarki