Sposób przygotowania:
Sos słodko - kwaśny w słoikachETAP 1:
Pomidory myjemy i kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka i gotujemy (jak na przecier).
ETAP 2:
Miękkie pomidory przecieramy przez sito.
ETAP 3:
Paprykę myjemy i osuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
ETAP 4:
Cebule obieramy i drobno siekamy. Dodajemy do papryki. Czosnek drobno siekamy.
ETAP 5:
Przecier wlewamy do garnka, dodajemy warzywa i gotujemy ok. 20 minut.
ETAP 6:
Następnie dodajemy ananasa, cukier, ocet, musztardę i przyprawy wymienione w składnikach. Mieszamy i gotujemy ok. 10 minut. Na koniec sos zagęszczamy mąką wymieszaną z syropem z ananasów. Gotujemy przez chwilę mieszając.
Gorący sos przekładamy do słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.