Sposób przygotowania:
Sos śmietanowy na indyku
Mięso myjemy odcinamy błonę i kroimy w kostkę około 2,5 cm. Wkładamy do miseczki posypujemy papryką czerwoną, oregano, solą i mąką, następnie polewamy 2-3 łyżkami oliwy z oliwek. Całość dokładnie mieszamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy z każdej strony aż stanie się zrumieni. Cebulę obieramy myjemy i kroimy w większą kostkę i dodajemy do podsmażonego mięsa. Smażymy bez przykrycia na średnim ogniu przez 5-8 minut następnie zalewamy bulionem tak aby mięso było całe zatopione i gotujemy do momentu kiedy mięso będzie miękkie dodając vegetę i czarny pieprz do smaku. Kiedy mamy już mięso miękkie należy śmietanę kremówkę przelać do większego naczynia dodać łyżkę mąki i wlać odrobinę wody tak aby swobodnie móc wymieszać aby niepozostały żadne grudki z mąki. Kiedy mamy już dobrze wymieszane możemy wlać cały czas mieszając do gotowanego mięsa z sosem, Następnie doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Sos podajemy do ziemniaczków, placków ziemniaczanych makarony czy ryżu. Życzę smacznego :)