tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Sos śmietanowy z boczniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo szybki i łatwy do przygotowania pyszny sosik śmietanowy z boczniakami na cebulce z ziołami :)

Sos śmietanowy z boczniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos śmietanowy z boczniakami

Na sos z boczniakami

Sposób przygotowania:

Sos śmietanowy z boczniakami
1) Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulkę obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię.

2) Boczniaki myjemy pod bieżącą wodą, odsączamy z nadmiaru wody i kroimy na mniejsze kawałki.

3) Pokrojone boczniaki wrzucamy na patelnię do cebulki i przyprawiamy solą himalajską ziołową, pieprzem ziołowym i majerankiem.

4) Kiedy boczniaki będą podsmażone, wsypujemy do nich mąkę.

5) Następnie wlewamy wodę lekko gazowaną i dodajemy śmietankę.

6) Wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze przez chwilę trzymamy na ogniu.

7) Na koniec posypujemy ziołami prowansalskimi i pieprzem ziołowym, mieszamy i gotowe.
Sos śmietanowy z boczniakami
Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulkę obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię.
Sos śmietanowy z boczniakami
Pokrojone boczniaki wrzucamy na patelnię do cebulki i przyprawiamy solą himalajską ziołową, pieprzem ziołowym i majerankiem.
Sos śmietanowy z boczniakami
Kiedy boczniaki będą podsmażone, wsypujemy do nich mąkę.
Sos śmietanowy z boczniakami
Następnie wlewamy wodę lekko gazowaną i dodajemy śmietankę.