Sos tatarski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łatwe i szybkie na każdą kieszeń.

Sos tatarski

Składniki:

Sos tatarski

 

  • oliwa 2/3 szklanka
  • jajko 2 szt.
  • musztarda 0,5 łyżeczka
  • ocet winny 1 łyżka
  • grzyby marynowane kilka sztuk
  • nać pietruszki 1 łyżeczka
  • cukier 1 szczypta
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sos tatarski
Jajka ugotować na twardo i obrać. oddzielić żółtko od białek. Białka posiekać. Drewnianym wałkiem rozetrzeć żółtka z musztardą i octem na gładką masę. Dolewać po trochu oliwę i stale ucierać. kiedy sos uzyska jednolitą konsystencję, dodać pozostałe składniki. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem.