Sposób przygotowania:
Sos uniwersalny
Marchew, pietruszkę i kalarepkę pokrój w słupki, cebulę w piórka, łodygi selera na 1 cm kawałeczki (jeżeli mocno wyrośnięty to po zdarciu włókien), paprykę wg własnego gustu i fantazji (dla odmiany pokroiłem w kwadraciki i trójkąciki(!). Pieczarki pokrojone w plasterki wrzuć na rozgrzany olej, w szeroki rondel z przykrywką, po chwili dodaj pozostałe składniki (bez mąki!). Wlej rozpuszczony w wodzie bulion, gotuj lekko cały czas mieszając, po ok 10 min. Dolej, powoli, cały czas mieszając 2 szklanki mleka, do zagotowania. Następnie, ciągle mieszając, powoli wsypuj mąkę kukurydzianą ( bez obawy, "klucha" się nie zrobi ! ), dopiero teraz jeśli trzeba mozesz dosolić, dodaj przyprawy i po 10 minutach "purkotania" , dodaj do dania. Smak naprawdę niespotykany i delikatny. Można ten sos stosować , tak do dań mięsnych np. mielonych kotletów, do drobiu gotowanego i pieczonego, ryb jak i do dań bezmięsnych, np. z ryżem, lub makronem, pyzami na parze, czy kluskami kładzionymi.Pierwszy raz ten sos robiłem do papryki faszerowanej, która była już w piekarniku, ryż na patelni, o sosie po prostu zapomniałem. Wziąłem po prostu "co miałem pod ręką i w chłodziarce" ... i wszystko w jednym czasie było gotowe.