Sos uniwersalny

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sos wyśmienity do mięs i ryb jak i dań wegetariańskich. Bardzo delikatny w smaku.

Sos uniwersalny

Składniki:

Sos uniwersalny

 

  • 1 średnia marchew;
  • 1    "       pietruszka;
  • 1    "       kalarepka;
  • 2-3 łodygi selera naciowego;
  • 1-2 papryki; ¹) 
  • 1 duża cebula fioletowa;
  • 1-2 szkl. przegotowanego jeszcze gorącego 3%-go mleka;
  • ok 1/2 szkl. mąki kukurydzianej;
  • 5-10 dag pieczarek;
  • 1 kostka bulionu grzybowego lub warzywnego;
  • 1 szkl. gorącej wody;
  • 2-3 łyżki oleju słonecznikowego:
  • oraz:  sól, pieprz, zioła przyprawowe wg własnego gustu.
  • ______________________________________________
  • jeżeli sos robisz do np. faszerowanej papryki, to użyj inny kolor niż faszerowana, ładniej wygląda.

Sposób przygotowania:

Sos uniwersalny
Marchew, pietruszkę i kalarepkę pokrój w słupki, cebulę w piórka, łodygi selera na 1 cm kawałeczki (jeżeli mocno wyrośnięty to po zdarciu włókien), paprykę wg własnego gustu i fantazji (dla odmiany pokroiłem w kwadraciki i trójkąciki(!). Pieczarki pokrojone w plasterki wrzuć na  rozgrzany olej,  w szeroki rondel z przykrywką, po chwili dodaj pozostałe składniki (bez mąki!). Wlej rozpuszczony w wodzie bulion, gotuj lekko cały czas mieszając, po ok 10 min. Dolej, powoli, cały czas mieszając 2 szklanki mleka, do zagotowania. Następnie, ciągle mieszając, powoli wsypuj mąkę kukurydzianą ( bez obawy, "klucha" się nie zrobi ! ), dopiero teraz jeśli trzeba mozesz dosolić, dodaj przyprawy i po 10 minutach "purkotania" , dodaj do dania. Smak naprawdę niespotykany i delikatny. Można ten sos stosować , tak do dań mięsnych np. mielonych kotletów, do drobiu gotowanego i pieczonego, ryb jak i do dań bezmięsnych, np. z ryżem, lub makronem, pyzami na parze, czy kluskami kładzionymi.Pierwszy raz ten sos robiłem do papryki faszerowanej, która była już w piekarniku, ryż na patelni, o sosie po prostu zapomniałem. Wziąłem po prostu "co miałem pod ręką i w chłodziarce" ... i wszystko w jednym czasie było gotowe.

Tagi:

zioła sosy