Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Sos wegetariański do ryżu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sos słodko kwaśny z pomidorów, papryki, ananasa, kukurydzy... Danie wegańskie.

Sos wegetariański do ryżu

Składniki:

Sos wegetariański do ryżu

 

 

Sposób przygotowania:

Sos wegetariański do ryżu
Cebule obrać, umyć i pokroić w piórka. Pomidory pokroić w kostkę, wymieszać je z cebulą, posolić i gotować na małym ogniu ok. 1 godz. Ananasa pokroić w kostkę. Czosnek zmiażdżyć w prasce. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę. Wraz z ananasem i czosnkiem dodać je do ugotowanych wcześniej pomidorów. Dodać musztardę, cukier, papryki w proszku, sól, pieprz, curry i ocet i gotować ok. 40 minut. Mąkę rozrobić z 1/2 szklanki soku z ananasa, dodać do warzyw i zagotować. Tak przygotowany sos pasteryzować w słoikach. Podawać go do ryżu lub makaronów.