Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Sos z cielęcego serduszka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

można podać z chlebem lub kaszą

Sos z cielęcego serduszka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos z cielęcego serduszka

 

  • 1 serce cielęce
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Sos z cielęcego serduszka
Cielęce serce należy ugotować w osolonej wodzie do miękkości, po ostudzeniu pokroić w kostkę. Na patelnie topimy masło i przesmażamy na nim pokrojoną w półplasterki cebulę, kiedy się zarumieni dodajemy posiekany czosnek oraz cielęce serce, doprawiamy jarzynką, pieprzem i solą i chwilę przesmażamy po czym dodajemy śmietanę. Jeśli chcemy więcej można dodać więcej, jeśli nam się sos za bardzo zagęści to można dodać nieco mleka. Taki sosik podałam razem z chlebem, można też podać z kaszą, ryżem czy ziemniakami.
Sos z cielęcego serduszka
Etap 1 do cebuli dodajemy cielece serce.
Sos z cielęcego serduszka
Etap 2 całość zabielamy śmietana i doprawiamy

Tagi:

przyprawy