tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Sos z masłem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealny sos do potraw tajskich, makaronów i nie tylko. Jeśli jeszcze go nie robiliście to polecam wypróbować.

Sos z masłem orzechowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos z masłem orzechowym

Na sos

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 240 g śmietanki 30%
  • 3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków
  • 3 ząbki czosnku
  • kurkuma
  • przyprawa Garaam Masala
  • papryka słodka mielona

Sposób przygotowania:

Sos z masłem orzechowym
1) Do miski wlewamy mleczko kokosowe i dodajemy śmietankę.

2) Mleczko kokosowe ze śmietanką mieszamy i dodajemy masło orzechowe.

3) Czosnek obieramy, wyciskamy do sosu i ponownie łączymy wszystkie składniki ze sobą.

4) Na koniec dodajemy kurkumę, Garaam Masala, paprykę słodką mieloną, mieszamy i sos gotowy.
Sos z masłem orzechowym
Do miski wlewamy mleczko kokosowe i dodajemy śmietankę.
Sos z masłem orzechowym
Mleczko kokosowe ze śmietanką mieszamy i dodajemy masło orzechowe.
Sos z masłem orzechowym
Czosnek obieramy, wyciskamy do sosu i ponownie łączymy wszystkie składniki ze sobą.
Sos z masłem orzechowym
Na koniec dodajemy kurkumę, Garaam Masala, paprykę słodką mieloną, mieszamy i sos gotowy.