miras45

miras45

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Sos z ricottą i szparagami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sos na bazie beszamelu z dodatkiem gotowanych świeżych szparagów i mięsa kurczaka. Doskonały dodatek do makaronów i ryżu.

Sos z ricottą i szparagami

Składniki:

Sos z ricottą i szparagami

 

 

Sposób przygotowania:

Sos z ricottą i szparagami
Rozpoczynamy od pokrojenia umytej piersi kurczaka raz wzdłuż, a potem w poprzek w dosyć cienkie plasterki, wkładamy do miseczki dodajemy odrobinę oleju i przyprawiamy pieprzem, kolendrą, solą i czosnkiem granulowanym (według gustu).Na średnio rozgrzaną patelnię kładziemy mięso i powoli obsmażamy pozwalając kawałkom lekko się zrumienić (nie za bardzo!). Odstawiamy i gotujemy szparagi w średnio osolonej wodzie z dodatkiem pół łyżeczki cukru (szparagi zachowają swój zielony kolor). Gotujemy ok. 2-3 minut od zagotowania się wody. Uwaga, nie rozgotować!!!Odsączamy i zostawiamy do ostygnięcia w przykrytym naczyniu gdzie się gotowały. Po ostygnięciu kroimy na kawałki 2-3 cm. Teraz zabieramy się za bazę sosu. Podstawa sosu to beszamel.W tym celu w średnim rondlu (1.5-2 l) rozpuszczamy masło, jak tylko się stopi dodajemy 1 do 1.5 łyżki stołowej zwykłej mąki. Rozprowadzamy metalową trzepaczką nie dopuszczając do zarumienienia mąki. Odstawiamy na bok, wlewamy ¾ szklanki mleka i energicznie mieszając rozprowadzamy mąkę w mleku aż znikną grudki. Wstawiamy na średni ogień, cały czas mieszając dodajemy odrobinę granulowanego czosnku i mielonego pieprzu. Następnie wlewamy śmietankę oraz, nie przestając mieszać, dodajemy ok. łyżeczkę od herbaty soku cytrynowego lub limonki (ilość dobrać smakując, nie może być za kwaśny). W tym momencie należy uważać, bowiem dodanie soku może spowodować „zważenie” się sosu. Aby temu zapobiec cały czas intensywnie mieszamy trzepaczką, aż sos zacznie się gotować.Poznamy to gdy na powierzchni pokażą się pęcherze pary gdy na moment przestaniemy mieszać. Gdy sos jest za gęsty, dodajemy odpowiednio trochę mleka lub śmietanki (zależnie co mamy pod ręką), powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy do gorącego sosu ricottę, mieszamy aż uzyska jednorodną konsystencję.Następnie dodajemy pokrojone szparagi i usmażonego kurczaka. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką uważając aby szparagi się nie rozleciały. Można jeszcze przyprawić całość do smaku przyprawami użytymi wcześniej, oczywiście według gustu i z umiarem aby nie zginął charakterystyczny smak ricotty. Sos świetnie pasuje do makaronu paperdelle lub innych wstążek. Można też podawać go z ryżem BASMATI. Jest wyśmienity! Jedyną jego wadą jest to, że nie należy go zostawiać „na potem” czy odgrzewać. Ale chyba mu to nie grozi.Zostawiony na dłużej przechodzi w całości dominującym smakiem mięsa i szparagów tracąc walor jakim jest odrębność smaku samego sosu i jego dodatków. Smacznego.