Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sos ze świeżych grzybów leśnych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Grzyby są nie tylko smaczne i aromatyczne, ale i zdrowe! m.in. działają na nasz przewód pokarmowy jak szczotka oczyszczając go z toksyn

Sos ze świeżych grzybów leśnych

Składniki:

Sos ze świeżych grzybów leśnych

 

  • 1 kg świeżych grzybów (użyłam podgrzybków i koźlaków, ale może być inna mieszanka)
  • 1-2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • ew. 0,5 szkl. śmietany
  • do smaku: sól, pieprz mielony, tymianek świeży lub suszony

 

Sposób przygotowania:

Sos ze świeżych grzybów leśnych
Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać szybko i osuszyć. Pokroić w półplasterki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W rondlu rozpuścić masło, zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby a gdy puszczą sok wrzucić czosnek, dusić ok. 10-15 min. aż grzyby zmiękną. Mąkę rozmieszać ze śmietaną albo taką samą ilością wody, wlać do grzybów, zagotować. Przyprawić. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolać wody albo wywary z jarzyn. Podawać do mięs, kaszy, klusek, ziemniaków…

Tagi:

grzyby