Sposób przygotowania:
Sosik paprykowo - cukiniowy
Paprykę kroimy na podłużne części, pozbawiamy błonek i pestek ze środka. Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w grubsze plastry. Rozkładamy na blaszce piekarnika i w temperaturze 180 stopni C pieczemy przez godzinę. W tym czasie kroimy drobno cebulę oraz czosnek i przesmażamy na 2-3 łyżkach oleju (aż cebulka nabierze złotawego koloru). Przesmażone zostawiamy do ostygnięcia. Podobnie z papryką i cukinią wyciągniętymi z piekarnika - czekamy aż nie będą zbyt gorące, a następnie z papryki delikatnie ściągamy skórkę. Tak przygotowane wszystkie nasze warzywa wkładamy do wysokiego garnka. Dodajemy oliwę z oliwek, ocet balsamiczny oraz syrop z Agawy. Doprawiamy: solą, czubrycą, pieprzem cytrynowym, chili, imbirem, bazylią oraz tymiankiem. Wszystko ze sobą dokładnie blenderujemy. Następnie przekładamy garnek na mały ogień, mieszamy i trochę gotujemy - tak aby nasz sos lekko zgęstniał. Jeszcze gorący przekładamy do czystych, wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Smacznego! Ps. Sos ten można stosować różnorako: zamiast ketchupu do parówek, jako pasta do smarowania chleba, a nawet jako "podkładka" na ciasto do pizzy (zamiast tradycyjnego sosu czy przecieru pomidorowego).