Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Sowie oczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciastka - rogaliki wygladaja jak sowie oczy ztąd ich nazwa.

Sowie oczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sowie oczka

 

Sposób przygotowania:

Sowie oczka
Drożdże rozcieramy z dwiema łyżkami mąki. Reszte składników wkładamy do miski. Dodajemy drożdże z mąką i wyrabiamy na gładkie ciasto. Do dużego garnka wlewamy zimną wodę . Do wody wkładamy kule ciasta. Czekamy aż z dna wypłynie na powierzchnie. Następnie wyciagamy je na grubo podsypaną mąką stolnice. Wałkujemy. Wykrawamy kwadraty. Na każdy kładziemy po łyżeczce marmolady. Sklejamy rogami do siebie. Smarujemy jajkiem. Układamy na blaszce i pieczemy 25 minut w temeraturze 175 stopni.
Sowie oczka
Ciasto topimy by wypłynęło samo na powierzchnię wody.
Sowie oczka
Wyciągamy na podsypaną mąką stolnice i wałkujemy
Sowie oczka
Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty równej wielkości.
Sowie oczka
Nakładamy po łyżeczce marmolady i sklejamy końce kwadratów.