LukaszM

LukaszM

Kucharz
[Przepisów: 10]

Spagetti alla carbonara

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mała wariacja na temat klasycznego makaronu. Bardzo sycące wiec raczej nie polecam na romantyczna kolacje we dwoje :)

Spagetti alla carbonara

Składniki:

Spagetti alla carbonara

 

  • 250 gram boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 kawałków suszonych pomidorów
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 1 małe opakowanie śmietany tortowej
  • 250 gram żółtego sera (50 gram parmezanu plus 200 gram gouda)
  • 1 opakowanie ulubionego spaghetti

Sposób przygotowania:

Spagetti alla carbonara
1. Boczek pokroić w kostkę, cebule i czosnek posiekać a potem zaprosić na rozgrzana patelnie
2. Można zacząć gotować makaron.
3. W dużej misce wymieszać starty ser, dodać jaja i śmietanę do których dodajemy łyżeczkę pieprzu
4. Do smażących się boczku itd. dodać pokrojone suszone pomidory oraz natkę pietruszki.
5. Zawartość patelni przerzucić do miski z sosem i dokładnie wymieszać.
6. Ugotowany makaron odlać ale nie hartować - gorący dodać do przygotowanego sosu. Raz jeszcze wymieszać, posypać natką i smacznego.