SUPERPRZEPIS

Spagehtti z oliwkami i zielonym pieprzem

  • 3
  • przejs
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Spagehtti z oliwkami i zielonym pieprzem

Nieco urozmaicona wersja klasycznego bolognese.

Składniki:

Spagehtti z oliwkami i zielonym pieprzem

 

  • 300 g makaronu nitki
  • 400 g mięsa mielonego
  • 10 zielonych oliwek
  • puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 1/4 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Spagehtti z oliwkami i zielonym pieprzem
Cebulę obieramy i kroimy drobniutko. Czosnek również obieramy i przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanej oliwie podduszamy cebulę i czosnek, po czym dodajemy przyprawy, a następnie mięso. Podsmażamy chwilkę po czym dodajemy marynowany pieprz. Kiedy mięso przestanie być krwiste, dodajemy pomidory oraz wino. Dusimy pod przykryciem 5-7 minut. Na koniec wrzucamy pokrojone w plasterki oliwki. Mieszamy sos z ugotowanym makaronem. Podajemy posypane jakąś zieleniną.

Tagi:

mięso makaron