edyta337

edyta337

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Spaghetii a’la bolognese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Spaghetii w wersji wegetariańskiej, czyli sos pomidorowy i pieczarki zamiast mięsa to prosty i smaczny pomysł na wszystkich, którzy ograniczają mięso w swojej diecie lub jego nie jedzą.

Spaghetii a’la bolognese Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Spaghetii a’la bolognese

 

  • 1 opakowanie makaronu spaghetii
  • 2. 4- 5 pomidorów lub passaty pomidorowej
  • 3. 300 g pieczarek
  • 4. 2 cebule
  • 5. 2 ząbki czosnku
  • 6. Przyprawy: oregano, bazylia, tymianek, czerwona papryka
  • 7. Oliwa z oliwek
  • 8. Sól i pieprz do smaku
  • 9. Ser parmezan lub inny
  • 10. Opcjonalnie mieszanka suszonych warzyw

Sposób przygotowania:

Spaghetii a’la bolognese
1. Spaghetii gotujemy według instrukcji na opakowaniu

2. Pieczarki i cebulę kroimy i podsmażamy do miękkości i dodajemy sól, pieprz i opcjonalnie mieszankę suszonych warzyw i wszystko blendujemy.

3. Cebulę i czosnek podsmażamy i dodajemy pokrojone pomidory i smażymy do uzyskania sosu, pod koniec smażenia dodajemy sól, pieprz, paprykę czerwoną, bazylię, oregano i tymianek.

4. Ugotowany makaron przekładamy do sosu pomidorowego i mieszamy wszystko.

5. Przekładamy wymieszany makaron z sosem na talerz i dodajemy zblendowane pieczarki i posypujemy serem.
Spaghetii a’la bolognese
Zblendowane pieczarki i ser do spaghetti a'la bolognese