Sposób przygotowania:
Spaghetti bolognese
Makaron gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody. Mięso smażymy na łyżce oleju, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Następnie odstawiamy na bok. W garnku na rozgrzaną oliwę wsypujemy pokrojoną w kostkę cebulę. Zmniejszamy ogień na najmniejszy i gdy cebula zacznie się szklić dodajemy marchewkę również pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajemy również kostki selera. Całość smażymy ok 10 minut i dodajemy przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy i po 5 minutach dolewamy bulion. Wrzucamy koncentrat pomidorowy, mieszamy i wszystko dusimy ok. 10 minut. Dodajemy czosnek granulowany, zioła prowansalskie oraz mięso mielone, całość dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu kolejne 5-8 minut. Na koniec wsypujemy drobno pokrojoną świeża bazylię, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Sos nakładamy na wcześniej wyłożony na talerzu makaron, posypujemy świeżo startym serem i dekorujemy listkami bazylii.