pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Spaghetti bolognese

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

dużo czytania ale efekt oszołamiający w smaku

Spaghetti bolognese Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Spaghetti bolognese

 

  • 500 g makaron spaghetti,
  • 2 marchewki,
  • 1/3 seler korzeniowy,
  • 500 g mięso mielone,
  • zioła prowansalskie,
  • 10 listków bazylia (świeża),
  • sól do smaku,
  • czosnek granulowany,
  • ser tylżycki,
  • 250 g przecier pomidorowy,
  • 2 łyżeczki koncentrat pomidorowy,
  • 2 łyżki oliwa extra vergin,
  • 2 cebula średnia,
  • 1/2 litra bulion warzywny (może być z kostki)

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti bolognese
Makaron gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody. Mięso smażymy na łyżce oleju, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Następnie odstawiamy na bok. W garnku na rozgrzaną oliwę wsypujemy pokrojoną w kostkę cebulę. Zmniejszamy ogień na najmniejszy i gdy cebula zacznie się szklić dodajemy marchewkę również pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajemy również kostki selera. Całość smażymy ok 10 minut i dodajemy przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy i po 5 minutach dolewamy bulion. Wrzucamy koncentrat pomidorowy, mieszamy i wszystko dusimy ok. 10 minut. Dodajemy czosnek granulowany, zioła prowansalskie oraz mięso mielone, całość dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu kolejne 5-8 minut. Na koniec wsypujemy drobno pokrojoną świeża bazylię, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Sos nakładamy na wcześniej wyłożony na talerzu makaron, posypujemy świeżo startym serem i dekorujemy listkami bazylii.
Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese