ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Spaghetti bolognese.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Często przyrządzany przeze mnie obiad, połączenie wszystkiego co najlepsze :)

Spaghetti bolognese. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Spaghetti bolognese.

 

  • 0,5 kg dobrej jakości mięsa mielonego (ja używam z indyka)
  • pół paczki makaronu spaghetti (pełnoziarnisty lub szpinakowy)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • kartonik sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy:cukier, vegeta natur, pieprz, bazylia, oregano, słodka czerwona papryka
  • tarty parmezan (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti bolognese.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na małym ogniu na oleju. Po ok. 5 minutach dodajemy mięso, które rozdrabniamy na patelni. Zwiększamy ogień i podsmażamy aż mięso się zarumieni. W trakcie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano i bazylię, pieprz. W garnku natomiast zagotowujemy pół kartonika sosu pomidorowego z pomidorami z puszki. Dodajemy do pomidorów cukier (ok. 3 płaskich łyżeczek). Gdy mięso będzie gotowe dodajemy je do garnka z sosem i dokładnie mieszamy. Aby uzyskać pożądaną konsystencję możemy dolać jeszcze sosu lub wody. Całość doprawiamy dosyć obficie vegetą, papryką, bazylią, oregano i 1 łyżeczką koncentratu. Gotujemy na małym ogniu jeszcze 5 minut. Smacznego :)
Spaghetti bolognese.
Mięsko należy rozdrobnić żeby nie zrobiły się kotlety mielone :)
Spaghetti bolognese.
Wg mnie sekretem dobrego spaghetti jest duża ilość przypraw...