Sposób przygotowania:
Spaghetti Bolognese wg olmanki
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Czosnek obieramy, myjemy i siekamy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek. Mieszamy i uważamy, aby go nie spalić. Mięso mielone opłukujemy, dzielimy na mniejsze części (tak aby nie było jakiś wielkich kawałochów :P ) i wsadzamy na patelnię. Chwilę smażymy. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę, po czym wrzucamy na patelnię i smażymy, ciągle mieszając i przewracając mięso na wszystkie strony, aby ładnie się zrumieniło. Przyprawiamy solą i pieprzem. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy na patelnię. Mieszamy i dodajemy bazylię oraz oregano. Cały czas mieszamy. Przenosimy całość z patelni do garnka. Wkładamy do niego koncentrat i mieszamy. Kiedy makaron się ugotuje, odsączamy, zachowując wodę. 1/4 wody z makaronu wlewamy do garnka z sosem i mieszamy, aż uzyskamy gęstą konsystencję. Nakładamy porcję na talerz, na którym już znajduje się makaron i dodajemy kawałeczki sera żółtego, aby się rozpuścił. Gotowe :)
Pyza
Danusia19671
olmanka
Elficzna