Pablito

Pablito

Kucharz
[Przepisów: 10]

Spaghetti Carbonara

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Włoska klasyka gatunku ;)

Spaghetti Carbonara

Składniki:

Spaghetti Carbonara

 

  • 500 g spaghetti,
  • 150-200 g boczku (może być surowy wędzony, gotowany wędzony),
  • 50 g Parmigiano Reggiano,
  • 4 jajka (najlepiej "zerówki")
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz;

Sposób przygotowania:

Spaghetti Carbonara
Wrzucamy do osolonego wrzątku makaron. Na patelni podgrzewamy oliwę i delikatnie podsmażamy zgniecione pod ręką ząbki czosnku. Gdy oddadzą już swój cudowny aromat oliwie usuwamy je i podsmażamy boczek pokrojony na grubsze plasterki o wym ok 2/3 cm. W międzyczasie roztrzepujemy jajka wraz z Parmezanem solą i pieprzem. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przełożyć na patelnie z boczkiem, wymieszać i przełożyć z powrotem do garnka w którym się gotował, wlać sos i mieszać do momentu aż sos zgęstnieje. Podawać zaraz po przyrządzeniu. Niektórzy popełniają potworny błąd dodając do gotującego się makaronu oliwę. Do tak przygotowanego makaronu nie przyklei się sos, a tak być nie powinno. Kolejnym błędem jest hartowanie makaronu. Nie robi się tego nigdy gdyż spłukujemy w ten sposób naturalną skrobię i znowu sos się nie przyklei, ale w przypadku Carbonary to w ogóle nie wyjdzie, gdyż to temperatura gorącego makaronu powoduje zgęstnienie sosu składającego się przecież w głównej mierze z surowych jajek. Niektórzy dodają śmietany, inni nie dodają białek, ale we Włoszech co region to inne wykonanie więc buono appetito

Tagi:

jajko jajka