Sposób przygotowania:
Spaghetti carbonara z polędwicą łososiow
Makaron spaghetti gotujemy w lekko osolonej wodzie. Powinien być lekko twardawy. W miseczce łączymy śmietanę z dwoma jajkami i startym serem. Dokładnie mieszamy przyprawiając solą i papryczką mieloną. Surową polędwicę łososiową kroimy w kostkę sporych rozmiarów. Na patelni podgrzewamy oliwę. Na gorącą wrzucamy pokrojoną polędwicę. Smażymy kilka minut na dużym ogniu nieustannie mieszając. Następnie dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku. Gdy czosnek zacznie wydzielać przyjemny aromat patelnię zdejmujemy z ognia. Wlewamy masę śmietanowo-serową i mieszamy. Patelnię na zmianę stawiamy na małym ogniu i podnosimy nie przerywając mieszania sosu. Dzięki temu sos się nam nie grudkuje. Do tak przygotowanego sosu wrzucamy odcedzony makaron. Mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy. Podajemy ciepłe. Smacznego.