Spaghetti z krewetkami zimnowodnymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Drobno pokrojoną cebulę, czosnek, bazylię i oregano (suszone) podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, gdy lekko się przyr

Spaghetti z krewetkami zimnowodnymi

Składniki:

Spaghetti z krewetkami zimnowodnymi

 

  • 200-300g krewetek zimnowodnych
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • oliwa z oliwek
  • garść natki z pietruszki
  • sól, pieprz, szczypta szafranu, szczypta zgniecionych w moździerzu ziaren kolendry, bazylia, oregano
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki gęstej śmietany, tarty parmezan

Sposób przygotowania:

Spaghetti z krewetkami zimnowodnymi
Drobno pokrojoną cebulę, czosnek, bazylię i oregano (suszone) podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, gdy lekko się przyrumienią, dodajemy krewetki. Chwilę smażymy. Nacinamy ostrym nożem skórkę na pomidorach i zalewamy je wrzątkiem na około minutę. Obieramy ze skórki, kroimy i dodajemy do krewetek. Przyprawiamy solą, pieprzem, kolendrą i szafranem. Gdy pomidory się rozpadną i zamienią w sos, wrzucamy garść posiekanej natki z pietruszki. Podajemy ze spaghetti lub innym rodzajem makaronu.

Możemy też dodać śmietanę i posypać parmezanem.

Tagi:

tarta krewetki