cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Spaghetti z papryką i rukolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne, kolorowe danie z wykorzystaniem makaronu spaghetti,papryki i świeżej rukoli.

Spaghetti z papryką i rukolą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Spaghetti z papryką i rukolą

 

  • /4 porcje/
  • 350 g makaronu spaghetti
  • 1 duża papryka czerwona
  • 60 g oliwy z oliwek extravergin
  • 30 g cebuli
  • 20 g rukoli
  • sól i pieprz do smaku

 

  • na pesto z rukoli:

 

  • 50 g rukoli
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 5 łyżek tartego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 20-30 g orzechów piniowych lub tostowanych płatków migdałowych
  • sól do smaku 2-3 kostki lodu

Sposób przygotowania:

Spaghetti z papryką i rukolą
Aby przygotować pesto należy przy pomocy blendera wszystkie składniki zmielić na gładką masę. Pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Umytą i oczyszczoną paprykę pokroić w paski, połączyć z podsmażoną cebulą i poddusić do miękkości /można dodać kilka łyżek gorącej wody /, doprawić do smaku. Makaron ugotować "al dente " w dużej ilości osolonej wody, przecedzić i przesypać na patelnię z warzywami, starannie wymieszać. Umytą i osuszoną rukolę połączyć z makaronem. Gotowy makaron wyłożyć na talerze i polać przygotowanym sosem pesto.
Spaghetti z papryką i rukolą
Cebulę i paprykę podsmażyć na oliwie z oliwek.
Spaghetti z papryką i rukolą
Ugotowany makaron wsypać do podduszonych warzyw.
Spaghetti z papryką i rukolą
Gotowy makaron przełożyć na talerze i polać zielonym pesto.