magdalennab

magdalennab

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Spaghetti z pulpetami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Spaghetti z pulpetami z kuchni włoskiej

Spaghetti z pulpetami

Składniki:

Spaghetti z pulpetami

 

  • 0,5 kg spaghetti
  • świeżo tarty parmezan do posypania według uznania pamiętajmy że jest bardzo słony
  • pulpety: 05 kg mielonej chudej wieprzowiny lub indyka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 kromki lub bułki namoczonej w mleku
  • 3/4 szklanki tartego parmezanu
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

 

  • sos:
  • 3 szklanki posiekanych pomidorów bez skórki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 posiekane łodygi selera
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 4 łyżki oliwy
  • świeża bazylia
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Spaghetti z pulpetami
Odcisnąć bułkę z mleka i przecisnąć przez praskę, wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami, wyrobić spójną masę, doprawić. Formować kulki wielkości włoskich orzechów i smażyć na oliwie, odstawić. Na oliwie zeszklić cebulę, seler i czosnek. Wlać pomidory i wino, delikatnie doprawić, gotować powoli, aż sos odparuje. Dodać usmażone pulpety i dusić razem 5 minut. Dodać bazylię i doprawić. Spaghetti ugotowane al dente polać sosem z pulpetami, obok podać parmezan.