Sposób przygotowania:
Spanakopita z imbirem i migdałami
Na patelnię wlewamy trochę oliwy i podsmażamy drobno posiekaną dymkę (bez szczypioru) i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodajemy rozmrożony szpinak. Chwile smażymy, następnie wrzucamy rozgniecioną widelcem fetę, migdały, imbir i posiekany szczypior. Wszystko dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy jogurt grecki, mieszamy i odstawiamy z ognia do przestygnięcia. W tym czasie układamy płaty ciasta filo w formie, w taki sposób, aby nadmiar ciasta wystawał poza formę. Każdy płat po włożeniu do formy smarujemy oliwą i układamy następny na nim. Do masy szpinakowej wbijamy jajko, wszystko mieszamy i układamy w formie na cieście. Zawijamy nadmiar ciasta na wierzch masy, tak aby powstały kolejne warstwy ciasta. Każdą warstwę smarujemy oliwą. Przed włożeniem do piekarnika delikatnie tniemy ciasto na porcje, tak aby później łatwiej było częstować szanownych gości. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.