Sposób przygotowania:
Spanish flan czyli hiszpański deser
Mleko kandyzowane wlać do szklanej miski, dodać mleko zwykłe, sól, ekstrakt wanilii , wymieszać, potem dodać jajka. Zwykłą trzepaczką do ubijania wymieszać jajka z mlekiem by powstała gładka konsystencja. Odstawić, Ramekiny ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 C. Do rondla z grubym dnem wsypać cukier i roztopić go na średnim ogniu, uważając by się nie przypalił. Smażyć tak długo by powstał złoto - brązowy karmel . Gotowy karmel wlać partiami do ramekinów, szybko zastygnie ale się tym nie przejmujemy :) Na karmel wylać masę mleczno - jajeczną, ale najpierw jeszcze raz delikatnie wymieszać . Do naczynia w którym stoją gotowe do boju ramekiny, wlać delikatnie gorącą wodę, mniej więcej do połowy wysokości foremek. Naczynie wstawić do piekarnika i zapiekać nasze desery około 20 - 30 minut . Gotowe wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. Niektórzy pałaszują je zaraz po wyciągnięciu z piekarnika a inni wolą takie schłodzone, nawet w lodówce. Aby flany wyciągnąć z ramekinow, należy dookoła ścianek naczynek ostrożnie podważyć je nożem, a potem przełożyć na talerzyki. Podczas pieczenia z karmelu utworzy się pyszny, bardzo słodki karmelowy sos. Taki bardzo słodki ale pyszny deser doskonale smakuje z dużą ilością owoców. Smacznego :)