Specjalność greckich wysp

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Papryki w całości włożyć do piekarnika i piec w temp 200 st aż zmienią swój

Specjalność greckich wysp

Składniki:

Specjalność greckich wysp

 

  • 20 dag sera feta
  • po 2 czerwone i żółte papryki
  • 1 rukola
  • 5 dag parmezanu
  • 1 jajko
  • po 5 łyżek oliwy z oliwek i bułki tartej
  • Na sos:
  • 1 dymka
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Specjalność greckich wysp
Papryki w całości włożyć do piekarnika i piec w temp 200 st aż zmienią swój kolor. po ostudzeniu oczyścić z pestek i pokroić na długie paski. Rukolę osolić i odstawić na kilka minut, następnie polać sosem przyrządzonym z octu, musztardy, oliwy, drobno posiekanej cebuli, soli oraz pieprzu. Ser feta pokroić na plastry i smażyć w panierce. na talerzyku układać kawałki papryki, plaster sera i rukolę. Wierzch posypać parmezanem.