kolia71

kolia71

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Splitska przekąska

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przekąska którą zachwyciłam się w Chorwacji, wyszła podobnie ;)

Splitska przekąska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Splitska przekąska

 

  • Składniki dla 4 osób :

 

  • Farsz:
  • 1 puszka tuńczyka
  • 3 pomidory pokrojone w kostkę (lub puszka pomidorów)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwek pokrojonych w plasterki
  • 2 czerwone papryki podpieczone w piekarniku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, sproszkowana papryczka chili
  • ser mozarella

 

  • Ciasto
  • 400 g mąki.
  • 240 ciepłej wody.
  • 80 ml oliwy z oliwek.
  • 1 kawałek drożdży (wielkości orzecha laskowego)
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania:

Splitska przekąska
Z cukru i drożdży przygotować zaczyn. Dodać do przesianej mąki z solą i oliwą, wyrobić ciasto, odstawić na ok. 1 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojoną cebulę w kostkę i zeszklić, dołożyć pokrojone pomidory, smażyć ok. 10 min aż płyn odparuje. Następnie dodać paprykę, oliwki i tuńczyka, doprawić przyprawami, chwilę przytrzymać na gazie, odstawić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 kawałki, jeden trochę większy. Z większej części rozwałkować okrągły placek grubości 5 mm, rozłożyć rozkruszoną mozarelle, zostawiając czyste brzegi ciasta ok. 2 cm., położyć farsz i przykryć mniejszym plackiem, zwinąć brzegi. Posmarować rozmąconym jajkiem. Końcówką ostrego noża zrobić nacięcia w cieście, piec 35 min w temp 200 stopni
Splitska przekąska
Przygotowanie farszu - składniki smażyć do odparowania wody
Splitska przekąska
Na rozwałkowane ciasto rozłożyć farsz, pozostawiając czyste brzegi
Splitska przekąska
Przed włożeniem do pieca posmarować jajkiem i zrobić nacięcia
Splitska przekąska
Teraz można się zajadać, smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno