Sposób przygotowania:
Splitska przekąska
Z cukru i drożdży przygotować zaczyn. Dodać do przesianej mąki z solą i oliwą, wyrobić ciasto, odstawić na ok. 1 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojoną cebulę w kostkę i zeszklić, dołożyć pokrojone pomidory, smażyć ok. 10 min aż płyn odparuje. Następnie dodać paprykę, oliwki i tuńczyka, doprawić przyprawami, chwilę przytrzymać na gazie, odstawić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 kawałki, jeden trochę większy. Z większej części rozwałkować okrągły placek grubości 5 mm, rozłożyć rozkruszoną mozarelle, zostawiając czyste brzegi ciasta ok. 2 cm., położyć farsz i przykryć mniejszym plackiem, zwinąć brzegi. Posmarować rozmąconym jajkiem. Końcówką ostrego noża zrobić nacięcia w cieście, piec 35 min w temp 200 stopni
edytaha
marietta