Niki

Niki

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Stapacada czyli jajecznica z pomidorami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bomba kolacja. Pomidory parzymy i obieramy ze skorki

Stapacada czyli jajecznica z pomidorami

Składniki:

Stapacada czyli jajecznica z pomidorami

 

  • 5-6 duzych jajek
  • 2 pomidory dojrzale
  • 1 cebula w plasterkach
  • 1 zabek czosnku
  • szczypta cukru
  • 5-6 listkow swiezej lub suszonej miety
  • sol
  • lyzka masla i lyzka oliwy z oliwek
  • 100 gram lub wiecej fety

Sposób przygotowania:

Stapacada czyli jajecznica z pomidorami
Rozgrzewamy patelnie i wrzucamu maslo z oliwa, dodajemy cebule i szklimy. Od razu na patelnie scieramy pomidory i dusimy do czasu az zmniejsza objetosc i sok prawie ze wyparuje.Dodajemy cukru do sosu , zeby nie byl kwasny, scieramy czosnek, drobno kroimy miete, solimy.Jak sos bedzie juz gotowy wbilamy jajka i mieszamy , zeby wszystkie skladniki sie polaczyly. Na koniec dodajemy rozdrobniana fete i mieszamy. Danie ma konsystencje prostej jajecznicy. Ilosc jajek i pomidorow zwiekszamy w zaleznosci od apetytu.