Sposób przygotowania:
Staropolskie prażuchy z plastrem boczku
- Plastry boczku obsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. - Cebulkę kroimy drobno i przysypujemy nią boczek, smażymy na złoto. - Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. - Około 15 minut przez zakończeniem gotowania ziemniaków przysypujemy je mąką pszenną i mąką ziemniaczaną, tak aby się one zaparzyły pod przykryciem. - Po 15 minutach delikatnie odlać wodę, tak żeby nie wylać z nią ziemniaków i mąki. - Dołożyć do ziemniaków: masło, sól, pieprz i ugnieść je na gładką, jednolitą masę. - Namoczyć drewnianą łyżkę w oleju i nabierać nią ziemniaczaną masę. Nakładać uformowane prażuchy na talerzu. - Prażuchy przysypać uprzednio usmażoną cebulką i polać tłuszczem. - Obok prażuchów położyć obsmażony plaster boczku. SMACZNEGO!!!