paulinaanna777

paulinaanna777

Starszy Kucharz
[Przepisów: 11]

Staropolskie prażuchy z plastrem boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ostatnio przypomniało mi się proste danie z dzieciństwa. Podaję wykonanie zainspirowane przepisem babci :)

Staropolskie prażuchy z plastrem boczku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Staropolskie prażuchy z plastrem boczku

 

Sposób przygotowania:

Staropolskie prażuchy z plastrem boczku
- Plastry boczku obsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. - Cebulkę kroimy drobno i przysypujemy nią boczek, smażymy na złoto. - Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. - Około 15 minut przez zakończeniem gotowania ziemniaków przysypujemy je mąką pszenną i mąką ziemniaczaną, tak aby się one zaparzyły pod przykryciem. - Po 15 minutach delikatnie odlać wodę, tak żeby nie wylać z nią ziemniaków i mąki. - Dołożyć do ziemniaków: masło, sól, pieprz i ugnieść je na gładką, jednolitą masę. - Namoczyć drewnianą łyżkę w oleju i nabierać nią ziemniaczaną masę. Nakładać uformowane prażuchy na talerzu. - Prażuchy przysypać uprzednio usmażoną cebulką i polać tłuszczem. - Obok prażuchów położyć obsmażony plaster boczku. SMACZNEGO!!!
Staropolskie prażuchy z plastrem boczku
Do prażuchów dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną dla zachowania lepkości. Boczek może być w postaci surowej (wtedy obsmażamy go i długo dusimy na patelni) lub w wersji wędzonej, a wtedy wystarczy go obsmażyć.
Staropolskie prażuchy z plastrem boczku
Cebulkę można pokroić w kosteczkę, ale jeśli ktoś woli mogą to być kółeczka:) Ważne, aby była ona podsmażona na złoto.
Staropolskie prażuchy z plastrem boczku
Boczek kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczyku.
Staropolskie prażuchy z plastrem boczku
Z przygotowanej, ziemniaczanej masy formujemy prażuchy przy pomocy nasmarowanej olejem drewnianej łyżki.