jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Stefanka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis ten znalazłam w starym zeszycie mamy, wypróbowałam, ciasto naprawdę smaczne.

Stefanka

Składniki:

Stefanka

 

  • Ciasto:
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek śmietany
  • 0,5 kostki rozpuszczonej margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mąki ile wejdzie

 

 

  • Polewa:
  • 100 g margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody lub mleka
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Stefanka
Ciasto: z podanych składników ugnieść ciasto. Upiec 5 placków. Masa:margarynę utrzeć z cukrem i wanilią. Ucierając dodawać żółtka i mąkę. Dodać gorące mleko i mieszając zagotować, aż masa zgęstnieje,( w razie potrzeby dodać mleko albo mąkę). Gorącą masą budyniową przełożyć placki. Polewa: do rondelka wlać wodę lub mleko, rozpuścić cukier. Dodać margarynę, rozpuszczamy. Zdjąć z ognia, wsypać kakao, energicznie mieszać Lekko ostudzić, polać ciasto. Ciasto odstawić na 2 godziny, aby placki zmiękły.

Tagi:

ciasto