SUPERPRZEPIS

Ciasto "Stefanka"

         
ocena: 4/5 głosów: 9
Ciasto "Stefanka" Więcej zdjęć (5)

Stefanka to już u nas tradycja na każde Święta ;) kruche placki miękną pod wpływem masy, dlatego najsmaczniejsza jest na drugi dzień po przygotowaniu :)

Składniki:

Ciasto "Stefanka"

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto "Stefanka"
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy kostkę tłuszczu, miód, cukier i sodę. Wszystko siekamy, a następnie szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 części, każdą część rozwałkowujemy na placki wielkości dna blachy (u mnie na odwróconych blaszkach 25x36). Pieczemy około 5-7 minut (do zrumienienia na złoty kolor) w rozgrzanym piekarniku. Krem: Kaszę mannę gotujemy z cukrem na mleku. Studzimy. Masło lub margarynę ucieramy mikserem na puch, dodajemy stopniowo kaszę mannę i zapach cytrynowy. Ostudzone placki przekładamy masą. Polać polewą. Można posypać wiórkami lub posypką cukrową. Polewa: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy około 5-10 minut. Polewamy ciasto od razu.
Ciasto "Stefanka"
Zagniecione ciasto dzielimy i pieczemy 3 blaty
Ciasto "Stefanka"
Każdy blat przekładamy kremem na bazie kaszy manny
Ciasto "Stefanka"
Rozprowadzamy krem w miarę równo (aby ciasto było równiutkie:))
Ciasto "Stefanka"
Przygotowaną, gorącą polewą wykańczamy ciasto